Sahada ve atölyelerde tamir bakım onarım işlerinin tarif edilmesi ve doğabilecek olan risklerin önlenmesi için hazırlanmış çalışma talimatı detaylarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Çalışma talimatını aynı zamanda bilgisyaratınıza indirerek, firmanıza göre özelleştirebilirsiniz.
Tamir bakım işlerinde çalışma talimatı
Yapılan istatistikler ve edinilen tecrübeler tamir, bakım ve onarım çalışmaları sırasında çok fazla sayıda kazanın meydana geldiğini göstermektedir. Bu kazalar, tamir ve bakım çalışmalarının yeterli emniyet tedbirlerinin alınmadan yapılmış olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle tamir, bakım ve onarım faaliyetlerinin planlı programlı olarak yapılması gerekmektedir. Bakım ve onarım işlerinde kazalar en çok işe başlamadan önce ve işin bitiminde meydana gelmektedir. Bu nedenle bakım ve onarım işlerine başlamadan önce gerekli tedbirler alınmalı, tehlikeler gözlenmeli, işe hemen dalınmamalıdır. Şüphesiz hiçbir zaman tedbir elden bırakılmamalıdır. Tamir, bakım, oarım işlerinde güvenli çalışma makalemizi incelemenizi öneririrz.
Amaç
Sahada ve atölyelerde bakım ve onarım işlerinin tarif edilmesi ve çalışma sırasında doğabilecek olan risklerin önlenmesi
Uygulama
- Dönen aksamı bulunan makine, tezgâh tamir bakım ve onarımında eldiven kullanılmaz
- Bakım onarım yapıldığı sırada bakımı yapılan düzeneğin açma-çalıştırma butonuna (düğmesine) ve elektrik verme şalter veya fişin olduğu yere DİKKAT BAKIM VAR levhası asılır.
- Çalışan makinede bakım-onarım yapılmaz.
- Bakıma başlamadan önce makine durdurulur ve elektriği kesilir.
- Makinenin elektrik aksamı konusunda elektrik ekibinden yardım alınır.
- Bakımı yapılacak olan araç ya da makine varsa bakım için ayrılmış atölyeye yoksa çalışma yoğunluğunun olmadığı sakin bir alana alınır.
- Bakım sırasında kimyasallar kullanılacaksa MSDS’lere (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) uygun hareket edilir ve bu kimyasalla ilgili eğitim alınır.
- Çalışma sırasında basınçlı tüp kullanılacaksa tüpler sabitlenir ve ısıdan uzak tutulur.
- Bakım onarım işlemi süresince gerekli güvenli Kişisel Koruyucu Donanım kullanılır. (Eldiven, gözlük,maske, çizme, iş ayakkabısı, kulaklık önlük)
- Kullanılan el aletleri sağlam ve güvenli olmalı, arızalı ya da hasarlı olanlar kullanılmaz.
- İş bitiminde bozulmuş, sökülmüş sistem, kablo ve diğer parçaların doğru takıldığı kontrol edilir ve bundan emin olunur.
- Tamir, bakım onarım sırasında makine, tezgâh ya da sistemde yapılan değişiklikler operatöre / çalışana bildirilir.
- Bakım sırasında tespit edilen önemli hususlar kaydedilir ve sonraki kontrollerde bunlara dikkat edilir.
- Bakım onarım işleri uzman kişiler tarafından yapılır.
- İş bitiminde çıkartılan koruyucular tekrar yerine yerleştirilir.
- İçinde yanıcı patlayıcı madde bulunan kapların tamir bakım işleminden önce içleri temizlenir.
- Yüksekte yapılan bakım-onarım ilerinde platform veya iskele kurulması istenir, emniyet
kemeri ve baret kullanılır. - Kullanılan seyyar kabloların izolelerinin sağlam olması sağlanır.
- Kayış, kasnak, dişli, kaplin pervane vb. hareketli kısımların tamirine başlamadan önce makine durdurulacak ve elektriği kesilir.
- Bakım işlerine başlamadan önce etraftaki yanıcı ve patlayıcı maddeler uzaklaştırılır.
- Çalışma alanının yeterince aydınlık olması sağlanır.
- Tamir, bakım ve onarımdam sonraki işlemler makine kartına işlenir.
Çalışma talimatı olarak bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
Tamir bakım işlerinde güvenli çalışma
Yapılan istatistikler ve edinilen tecrübeler tamir, bakım ve onarım çalışmaları sırasında çok fazla sayıda kazanın meydana geldiğini göstermektedir. Bu kazalar, tamir ve bakım çalışmalarının yeterli emniyet tedbirlerinin alınmadan yapılmış olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple bakım ve onarım faaliyetlerinin planlı proğramlı olarak yapılması gerekmektedir.
Bakım ve onarım çalışmalarında önceden planlanmamış, beklenmedik bir zamanda meydana gelen bir arızayı giderirken kaza riski çok daha fazladır. Çünkü ani durumlarda gerekli malzemeler temin edilememekte, uygun olmayan malzeme ile çalışılması zorunlulu ğu ortaya çıkabilmekte ve dolayısıyla kazalara zemin hazırlanmış olmaktadır.
Bakım ve onarım işlerinde kazalar en çok işe başlamadan önce ve işin bitiminde meydana gelmektedir. Bu nedenle bakım ve onarım işlerine başlamadan önce gerekli tedbirler alınmalı, tehlikeler gözlenmeli, işe hemen dalınmamalıdır. Şüphesiz hiçbir zaman tedbir elden bırakılmamalıdır.İşin bitiminde ise yine gerekli kontrollerin yapılması sökülmüş veya bozulmuş koruyucu sistemlerin yerine yerleştirilmesi, düzeltilmesi bütün bu tedbirlerden sonra çalışılmaya başlanılması gerekmektedir.
Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri, çalışanlarına verdiği değerle yükselir. İşçilere sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarının sağlanması, işçinin daha mutlu ve verimli çalışmasının yanında işverene ve ülke ekonomisine de olumlu katkılar sunacaktır. Bu nedenle, iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınacak tedbirler bir maliyet olarak değil, aksine verimliliğe yönelik bir öncelik olarak görülmelidir.
Sağlıklı yaşamak kadar sağlıklı çalışmak da bir insan hakkıdır. Çalışanların mesleklerinden dolayı yaralanmaları, sakat kalmaları, hastalanmaları, ölmeleri asla kabul edilebilir bir durum değildir. İş kazalarının 6-6.5 kat fazlası olan meslek hastalıkları ve bunlara bağlı ölümlerin, hala toplumun ve devletin gündemine yeteri kadar girememesi, yapılanların şekilcilikten öteye bir türlü geçememesi oldukça düşündürücüdür.
[…] işlerinin tarif edilmesi ve çalışma sırasında doğabilecek olan risklerin önlenmesi için çalışma talimatlarına uyulması önem […]